Burhan ÖZKOŞAR 64 haber

İlgili Haberler

Ahıskalılara Yurda Dönüş Statüsü Verilmeye Başlandı

  • Gönderen Burhan ÖZKOŞAR
  • 2 Ağustos 2011 01:29:26 MSK
  • 0 yorum
  • 10.960 izlenme

1944 yılında yurtlarından zorla sürülen Ahıska Türkleri 67 yıldır vatana dönüş mücadelesi veriliyorlardı. Sovyetler Birliği döneminde verilen tüm mücadele ve onca çabaya rağmen tüm bu uğraşılar sonuçsuz kalmıştı. 1989 yılında Fergana faciası sonrası yaşanan ikinci sürgünle birlikte Ahıska Türkleri 13 ayrı ülkeye dağılarak sürgün hayatı yaşamaya devam ettiler.

Uzun yıllar vatana dönüş mücadelesi veren Ahıskalıların içlerindeki vatan ateşi aşkı hiç sönmedi. Özellikle Türkiye’ye gelenlerin bir kısmı Anavatana kavuşmanın rahatlığı ile vatanı unutsalar da birçoğunun içerisindeki onurlu vatan mücadelesi hep devam etti.

Ahıskalıların her yaşadıkları ülkede kurdukları “Ahıska Türkleri Vatan Cemiyeti” adlı sivil toplum örgütleriyle vatana dönme mücadelesini sürdürürlerken zaman da hızla akıp geçiyordu. En azından verilen bu mücadele Ahıska Türklerinin Dünya Kamuoyunda seslerini duyurmaya yetmişti, ancak vatana geri dönme çabalarına yetmemişti.

DATÜB hareketlendirdi 

1999 yılında Gürcistan’ın Avrupa Konseyi’ne üyeliği sırasında gündeme gelen azınlıkların haklarının iadesi çerçevesinde Mesketler adı altında ele alınan Ahıska Türklerinin geri yurtlarına dönüşü ile sözler verilmişti. Ancak aradan geçen sürede Gürcistan Yönetimi beklenilen adımları atmamıştı. Yine Avrupa Konseyi baskısıyla 2007 yılında kanun çıkarılmış öte yandan bir süreden beri Ahıska Türkleri ile de tüm ilişkiler kesilmişti. 2009 yılında kurulma çalışmalarına başlanan ve Mayıs 2010 tarihinde de Merkezi Ankara’da olmak üzere resmen kuruluna DATÜB (Dünya Ahıska Türkleri Birliği) Yönetimi Sürgüne Uğramış Ahıska Türklerinin haklarını arama ve Vatana dönüş ile ilgili başlattığı çalışmalarını Avrupa Konseyi’ne taşıdı. Bu çalışmalar kısa sürede meyvesini vermiş Gürcistan Yönetimi ile geçtiğimiz Mayıs ayında Tiflis’te masaya oturularak ilk müzakerelere başlanmıştı.

Tiflis ilk adımını attı

Genel Başkan Ziyatdin İsmihanoğlu Kassanov’un başkanlığındaki DATÜB heyeti geçtiğimiz mayıs ayı başında Tiflis’e giderek başta Gürcistan Parlamento Başkan Birinci Yardımcısı Miheil Machavariani olmak üzerek birçok üst düzey yetkili ile bir araya gelerek Ahıskalıların yurtlarına dönüşü ile alakalı önemli görüşmelerde bulunulmuştu. Gürcistan’ın İşgal Altındaki Bölgelerinden Zorla Göç Ettirilen Kişilerin İskanı ve Göçmenlerden sorumlu Devlet Bakanı Koba Subeliani Tiflis’te Bakanlıktaki ofisinde karşıladığı DATÜB heyeti ile uzun bir süre görüşmüştü. Geri dönüşle ilgili somut adımların atılacağı ve yurda geri dönüş statülerinin bu yıl içinde verileceği sözünü vermişti.

Yurda dönüş statüsü verilmeye başlandı

Starzburg’taki görüşmelerde, 2007 yılında çıkarılan kanun çerçevesinde müracaatlarını değerlendiren Gürcü yönetimi DATÜB ve Avrupa Konseyi’nin isteklerini değerlendirerek Hükümet Konseyi kurma sözü vermişti. Gürcistan Yönetimi geçtiğimiz 1 Mart 2011 tarihinde göçmenlerden sorumlu Bakan Birinci Yardımcısı Tamar Martiashvili başkanlığında ve ilgili birçok bakan yardımcılarının ve milletvekillerinden oluşan Hükümet Konseyi kurmuştu. Konsey Ahıska Türkleri ile ilgili çalışmalarını hızlandırarak 2011 yılı sonlarına doğru “Repatriate” yurda dönüş statüsü verilmesi sözünü vermişti.

Gürcü Devletinin elinde bulunan 5806 ve 2000 adet de Rusça olan toplamda 8 bine yakın dosyayı (buda toplamda 30 bine yakın nüfus eder) inceleyerek istenilen şartları yerine getirenlere yurda dönüş statüsü verileceği bildirilmişti.

Geçtiğimiz günlerde ilk olarak 75 dosya sahiplerine yurda dönüş statüsü (repatriate status) verilmeye başlandı.

Gürcistan Hükümet Konseyi Başkanı ve Zorla Yurtlarından Göç Ettirilen Kişilerin İskanı ve Göçmenlerden sorumlu Devlet Bakanı Birinci Yardımcısı Tamar Martiashvili imzası ile gönderilen 04 Temmuz 2011 tarihli sertifikada “Yukarıda kimliği yazılı kişinin Gürcistan’dan Zorla Göç Ettirilen Kişilerin İskanı ve Göçmenlerden sorumlu Devlet Bakanlığına yapmış olduğu yurda geri dönüş statüsü müracaatı incelenmiş ve bakanlığın 79,14.06.2011 kararı ile kendisine yurda dönüş statüsü verilmiştir”  ibaresi yer almıştır.

Yorumlar

0 yorum

Ahıska Haber

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de haber yazın, yayınlayalım.
Yeni Haber Yaz