Dünya Ahıska Türkleri Birliği heyeti Avrupa Konseyi Göç ve Mülteciler Komisyonu Başkanı Christopher Chope ile görüşmelerini tamamladı.
Merkezi Ankara’da kurulan ve dünyanın dört bir ülkesinde faaliyet gösteren Ahıska Derneklerinin üye olduğu kısa adı DATÜB olan Dünya Ahıska Türkleri Birliği heyeti Avrupa Konseyi’nde temaslarını sürdürüyor. DATÜB heyeti önceden programlandığı üzere Avrupa Konseyi Göç ve Mülteciler Komisyonu Başkanı Christopher Chope ile görüşmelerini tamamladı. Görüşmede daha çok göç sorunu üzerinde duruldu.
Göç ve Mülteciler Komisyonu Başkanı Christopher Chope’a DATÜB Genel Başkanı Ziyatdin İsmahanoğlu Kassanov “Ahıska’ya dönen 42 aile Gürcü baskısı altında yaşadıklarını size takdim edeceğimiz dosyamızdaki raporlarımızda açıkça görülecektir” diyerek beraberinde getirdiği dosyayı takdim etti.
DATÜB Genel Başkanı Ziyatdin İsmihanoğlu başkanlığındaki heyet Chope ile yaptığı görüşmede ağırlığı vatana geri dönüşsürecindeki göç konusuna verdi. 1944 yılında ilk vatandan sürülen Ahıska Türklerinin yıllarca orta Asya ülkelerinde çektikleri sıkıntılı yaşantıdan sonra sürekli vatana dönmek için mücadele etmişancak Sovyet sisteminde bu bir türlü gerçekleşmediği vurgulandı. Sovyetler dağıldıktan sonra ikinci bir sürgünü ise Fergana olaylarının ardından yaşamışolan Ahıska Türkleri günümüzde 9 ayrı ülkede halen bazılarının vatansız konumunda yaşamakta olduklarını anlattıktan sonra geri vatana göç konusunun gündemde olduğunu ancak halen somut adımların atılmadığını söylediler.
Uluslar arası kamuoyunun bile tanıdığı problem karşısında yaptırım gücü mekanizmalarının devreye girmesini isteyen heyet başkanı Ziyatdin İsmihanoğlu “Halkımız daha ne kadar bu acıları yaşayacak?” diyerek şunları ekledi. “Avrupa Konseyi 1999 yılında Gürcistan’ı üyeliğe kabul ederken bizim haklarımızın geri iade edilmesini ön şart olarak koşmuşGürcistan’da bunu kabul etmiş. Ancak aradan 12 yıl geçmişhalen bu taahhütlerini yerine getirmemiştir. Avrupa ve Gürcistan tarafından bizim sorunumuza olumlu bir cevap alamıyoruz. Gürcistan yine Avrupa Konseyi baskısıyla 2007 yılında bir kanun çıkarmıştır. Bizim aleyhimize olan bu kanunu dahi halen uygulamaya koymamıştır. Bu konunda geri dönüşiçin müracaat süresi koymuşbaşvuru dosyalarını bizim bilmediğimiz Gürcüce ve İngilizce dillerinde olmasını şart koşmuştur. Oysa 70 yıl hepimizin ortak resmi dili Rusça idi. Rusça olarak istenmişolsaydı daha fazla başvuru olacaktı. İstediği evraklar ise gereksiz ve hiçbir zaman temin edemeyeceğimiz evraklardır. Buna rağmen başlatılan başvurularda tamamlanan dosyaları çeşitli oyunlarla sürelerinde almamışzaman geçirilerek kabul etmeyeceği hale getirmiştir. İnsan bir başka ülkeye giderse bu tür evrakların istenmesi normal karşılanabilir ancak kendi vatanına dönmek isteyenden böylesine evrak talep edilmesi normal değildir. Dolayısıyla da herhangi bir süre de konulmamalıdır.
Buna rağmen aile başı 5800 dosya içeri verilmiştir. 7500 civarında da süre bittiği gerekçesi ile kabul edilmemektedir. Yani yaklaşık 20 kişinin şu an vatana göç etmesi konusunda dosyası tamamdır. 30 bin civarında bekleyen var. Yani şu an vatana geri göç etmek isteyen 50-60 bin civarında Ahıskalı Türk sayısı vardır. Bunu dahi halen işleme koymamıştır. Bize de herhangi bir bilgi verilmemektedir. Bütün başvurularımız ise sonuçsuz kalmaktadır” dedi.
Göç ve Mülteciler Komisyonu Başkanı Christopher Chope ise şu anda Gürcistan’da yaşayan Ahıska Türkü sayısını öğrenmek istediğinde Heyet Başkanı Gürcistan Temsilcimizin burada olduğunu söyleyerek “Şu anda 2500 civarında Gürcistan’da Ahıska Türkü yaşamaktadır. Ahıska’da ise 42 aile toplamda 127 kişi yaşamaktadır. Bunların da Gürcü baskısı altında yaşadıklarını size takdim edeceğimiz raporlarımızda açıkça görülecektir” diyerek beraberinde getirdiği dosyayı takdim etti.
Yeni göreve başlayan Chope dosyanın içeriğini inceleyerek gerekli çalışmaları yapacaklarını söylerken iletişimde kalarak kendilerini gelişmeler konusunda haberdar edilmesini istedi. Bu konuya diğer ilgili komisyonların da dikkatinin çekilmesi konusunda gerekli temasları sağlayacaklarını sözlerine ekledi.
Yorumlar