Hürriyet Gazetesi Fransa Temsilcisi Burhan ÖZKOŞAR’ın kaleme aldığı ‘’ Müjde gibi bir haber, ama!.. ‘’ başlıklı yazısını ve Anadolu Ajansı’nda yayınlanan ‘’ Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te temaslarda bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Gürcistan Dışişleri Bakanı Grigol Vaşadze ile bir araya geldi ’’ haberini okuduktan sonra, bu yazıyı yazmaya karar verdim...
Gürcistan’ın başkenti Tiflis’de, 11 Şubat 2011, Cuma günü, T.C.Dışişleri Bakanı sayın Prof.Dr. Ahmet Davutoğlu, Gürcistan Dışişleri Bakanı Grigol Vaşadze ile bir görüşme yaptı.
Anadolu Ajansının verdiği bilgiye göre, iki ülke dışişleri bakanları bu görüşmeden sonra aşağıdaki beş müjde’yi açıkladılar;
1- İki ülke arasında pasaportsuz geçiş kolaylığı getirilecek...
Kimliklerle geçişler mümkün olacak…
2- Muratlı ve Camili sınır geçişlerindeki çalışmaların tamamlanması konusunda uzlaşma sağlanıyor...
3- Çıldır Aktaş sınır geçişini de bir an önce tamamlayarak, bu hatta çok sayıda sınır geçiş noktası hedefleniyor...
4- Türkiye ile Gürcistan arasındaki Sarp sınır kapısında tek pencere uygulamasına geçilecek. (Yani gümrük işlemleri tek bir yerde yapılacak.)
5- Kültürel mirasların korunması ile ilgili karşılıklı olarak adımlar atma yönündeki iradeler hayata geçirilecek...
Bunlar çok iyi haberler…
Sınır kapılarından bahsedilyor, ancak Türkgözü Sınır Kapısı hakkında bu görüşmede bahsedilmuyor…
Türkiye’nin Ardahan ili ve Gürcistan’ın Ahıska Vilayeti arasında, 1995 yılında her iki ülkenin devlet erkanı tarafından açılışı yapılan Türkgözü Sınır Kapısı ve bu kapının Gürcistan tarafında bulunan ve Ahıska’ya giden 5 kilometrelik yapılmamış yol konusu bu görüşmede konuşulmuyor ?
Kültürel miraslardan bahsediliyor, Gürcistan’ın Ahıska Vilayeti’nde bulunan Ahıska Kalesi, Ahmediye Camisi ve Ahmediye Medresesi hakkında bu görüşmede bahsedilmuyor ?
Ayrıca, Gürcistan’ın çeşitli ilçelerinde ve Ahıska’da yaşayan Ahıskalı Türkler ve dünyanın dokuz ülkesinde yaşayan ve Gürcistan’a ve Ahıska’ya dönmek isteyen Ahıskalı Türklerin yaşadıkları problemler, iki ülke dışişleri bakanları arasında yapılan bu görüşmede gündeme getirilmiyor ?
Ancak, Sayın Dışişleri Bakanımız Prof.Dr.Ahmet Davutoğlu’nun Tiflis’deki basın açıklamasında yaptığı, “Bu beş güzel hedefin gerçekleşmesi için önümüzdeki Mayıs, Haziran ayına kadar bir hedef koyduk. Bunları da Sayın Cumhurbaşkanımız Gül ile Sayın Başbakanımız Erdoğan ve Sayın Gürcistan Cumhurbaşkanı Saakaşvili’ye aktaracağız” sözlerini okuduktan sonra, Sayın Dışişleri Bakanımız Prof.Dr.Ahmet Davutoğlu’na, Gürcistan yönetimi ile yaptıkları görüşmelerde gösterdikleri çaba ve gayretlerinden dolayı teşekkür ederiz ve kendilerine aşağıdaki istirhamımızı da sunarız;
Sayın T.C.Cumhurbaşkanımız Prof.Dr.Abdullah Gül ile, Sayın T.C. Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan ile ve Sayın Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili ve Sayın Gürcistan Dışişleri Bakanı Grigol Vaşadze ile yapacağınız görüşmelerde, Ahıskalı Türklerin Gürcistan’a ve Ahıska’ya dönüşünde yaşanan problemler hakkında ve Türkgözü Sınır Kapısı ile bu kapının Gürcistan tarafında bulunan ve Ahıska’ya giden 5 kilometrelik yapılmamış yol hakkında da bahsetmenizi istirham ederiz…
Gelelim, DATÜB’ün Başkan ve Temsilcilerinin, Ahıskalı Türklerin Gürcistan’a ve Ahıska’ya dönüşünde yaşanan problemler hakkında, Avrupa Konseyi nezdinde yaptıkları çalışmalara…
İlk önce, Dünya Ahıska Türkleri Birliği’nin (DATÜB) Yönetim Kurulu Başkanı Ziyaeddin İsmihanoğlu Kassanov, DATÜB Yönetim Kurulu Üyesi Doç.Fuad İskender PEPİNOV ve kızı Ulviye PEPİNOVA, DATÜB Yönetim Kurulu Üyesi İsa Molidze ve Ahıskalı Türk Temsilcilerimizin, Sayın AKPM Başkanı Mevlüt ÇAVUŞOĞLU ve Avrupa Konseyi yetkilileri ile yaptıkları görüşmelerde gösterdikleri çaba ve gayretlerinden dolayı kendilerine teşekkür ederiz…
Ancak, aşağıdaki şu sorularımızı da cevaplamalarını istirham ederiz;
DATÜB’ün Başkan ve Temsilcilerinin Avrupa Konseyi yetkilileri ile yaptıkları bu görüşmeler sonucunda, Gürcistan devlet yetkililerinin Ahıskalı Türklere karşı 66 senedir sergiledikleri tutumlarında bir değişiklik var mı ?
Ayrıca, Gürcistan yönetimi, Ahıskalı Türklerin problemlerini 66 yıl sonra masaya yatırarak, 2011 yılında yeni ve olumlu adımları atacaklar mı ?
Umarız, bu ve diğer önemli sorularımızın cevaplarını en kısa zaman içerisinde alırız…