Harun BOZKURT 31 haber

Ahıska Türkleri Çeçenistan'da Yaşamaktan Memnun

  • Gönderen Harun BOZKURT
  • 16 Şubat 2015 14:21:30 MSK
  • 0 yorum
  • 9.434 izlenme

Çeçenistan'ın Naur ilçesindeki Ahıska Türkleri Kültür Merkezi Başkanı İsabek Binaliyev, ikinci vatanları olarak Çeçenistan'da yaşamaktan memnun olduklarını,

Çeçenistan'ın Naur ilçesindeki Ahıska Türkleri Kültür Merkezi Başkanı İsabek Binaliyev, ikinci vatanları olarak Çeçenistan'da yaşamaktan memnun olduklarını, ancak bütün çabalarının Gürcistan'daki ata topraklarına dönmek olduğunu söyledi.

Türk kültürünü, kurdukları dernek ve kültür merkeziyle Çeçenistan'da da yaşatmaya çalıştıklarını vurgulayan İsabek Binaliyev, 1944 yılında Stalin yönetiminin sürgün ettiği Ahıska Türklerinin bölgeye nasıl geldiklerini ve yaşam şartlarını AA muhabirine anlattı. 

1989 yılında Özbekistan'daki Fergana olaylarının ardından yaklaşık 17 bin Ahıska Türkünün Çeçenistan'a geldiğini ve Çeçenistan yönetiminin kendilerine yardımcı olarak, ihtiyaç sahiplerine kalacak ev ve iş temin ettiğini söyleyen Binaliyev, 25 yıldır yaşadıkları Çeçenistan'ı ikinci vatan olarak kabul ettiklerini söyledi.

Binaliyev, Çeçenistanda yaşanan iki savaş zamanında da ülkeyi terk etmeyen Ahıska Türklerinden bazılarının, ikinci savaştan sonra üçüncü bir savaş endişesiyle söylentilerden etkilenerek komşu bölgelere ve Türkiye’ye göç ettiğini belirtti.

Çeçenistanda yaklaşık 3 bin 500 Ahıskalının yaşadığını ve bunların genelde tarımla uğraştığını söyleyen Binaliyev, polis, öğretmen ve doktor gibi mesleklerde çalışan soydaşlarının da olduğunu belirtti. Binaliyev, Çeçen halkından hiçbir ayrımcılık görmedikleri için siyasi ve sosyal hayatın her alanında yer alabildiklerini kaydetti. Birlikte yaşadıkları Çeçen halkıyla evlilik ve akrabalık vesilesiyle de bütünleştiklerinin altını çizen Binaliyev, din, kültür ve geleneklerinde farklılık olmadığı için ayni camide ibadet ettiklerini, düğün ve cenazelerde de birlikte olduklarını dile getirdi.

Çeçenistan'da kalmalarının asıl sebeplerinden birinin de bu toprakların, anavatandan 250 kilometre uzaklıkta bulunması olduğunu vurgulayan Binaliyev, şunları söyledi:

"Çeçenistan hem düşünce yapısı, hem kültür, hem de din açısından bizlerin burda yaşaması için uygun bir yer. Sürgüne gönderildiğimiz ata yurdumuza dönmek için bazı sorunlar yaşıyoruz. Gürcistan, bizim soyadımızdan, dinimizden ve soyumuzdan vazgeçmemizi istiyor, bunu biz kabul edemeyiz. Önümüze konulan bu engellerin kalkması halinde sürüldüğümüz topraklara döneceğiz. Burası ikinci vatanımız ama asıl hedefimiz Gürcistan’da bulunan kendi topraklarımıza, anavatana dönmek." 

Türk kültürünü ve dilini yaşatmak için yerel hükümetin her türlü desteği sağladığını, ancak yeni kuşaklara dil öğretimi için eksikliklerin var olduğunu söyleyen Binaliev, "Anadil eğitimi için Çeçen hükümeti toplu olarak yaşadıkları köy ve ilçelerde, ilkokulda anadil dersi kolaylığı sağladı. Fakat ilkokullarda Türkçe'nin öğretilmesi için gerekli kitap, eğitim programı ve Türkçe öğretmenlerine ihtiyacımız var. Bu konuda Türkiye’den destek bekliyoruz" dedi.

Çeçenistan hükümetinin kendilerine her türlü desteği sağladığını yineleyen İsabek Binaliyev, Devlet Başkanı Ramazan Kadirov'un kendilerine ve Kafkasya’da diğer bölgelerde yaşayan soydaşlarına yardım ettiğini söyledi.

Binaliyev, Türk Kültür Merkezi olarak,  Ahıska Türklerinin kültürlerini korumak ve yaşadıkları bölgedeki diğer halklara Türk kültürünü tanıtmak amacıyla her yıl ağustos ayında Çeçenistanda Türk kültür günleri düzenlediklerini ve bu organizasyonda bölgedeki Ahıska Türklerini buluşturduklarını sözlerine ekledi.

Ajans Ahıska

Yorumlar

0 yorum

Ahıska Haber

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de haber yazın, yayınlayalım.
Yeni Haber Yaz