Ahıska Türklerinin Ahıskadan sürgün edilmelerinin üzerinden tam 69 yıl geçti, ama sürgün acısı dinmedi. Dünyanın 10 ülkesinden fazla yerlerde yaşamalarına rağmen, bu acı birlikteliklerini korumada bir rol üslendi. Sürgünün yıl dönümlerini anarak atalarının yaşamış olduğu makûs tarihi unutmadılar, unutmayacaklar. İşte yine bir sürgün yıldönümünde İstanbul’da Ahıskalı Öğrenciler Mezunlar ve Mensupları Derneği (AHİMED)in organizesiyle 17 Kasım 2013 Pazar günü Fırat Kültür Merkezinde saat 19:00 da Ahıskalılar bir araya gelerek bu elem verici olayı andılar.
Anma programına DATÜB Genel Başkanı Ziyatdin İsmihanoğlu Kassanov, Genel Başkan Yardımcısı Sadyr Eibov, DATÜB Kurucu Üyesi Abbas Hamza, AHİMED Başkanı Prof. Dr. Deniz Ekinci, AHİMED Genel Koordinatörü Rüstem Alioğlu, Ahıska Dernekleri Federasyonu Başkanı Habibullah Mürsel, Başkan Yardımcısı Mesut Acar, İzmir Ahıska Kültürünü Yaşatma Derneği Başkanı Av Muhammed Işık, Mertur sahibi Ahıskalı işadamı Bahadır Merdan, Yenibosna Bizim Ahıskalılar Derneği Başkanı Binali Muzafferoğlu , Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağrıcı, Fatih Beledeye Başkan Danısmanı, Konyadan gelen Ahıskalı öğrenciler, İstanbulda eğitim gören Ahıskalı öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldılar.
Programın açılışını ve sunuculuğu AHİMED Genel Koordinatörü Rüstem Alioğlu yaptı. Program Ahıskalı Aksakallardan Balabek Merdanın sürgünde ve sonrasında yaşamını yitiren Ahıskalılar için okuduğu Kuran tilavetiyle, Ardından da saygı duruşu, istiklal marşıyla program başladı.
İstanbul Aydın Üniversitesinde okuyan Ahıskalı öğrencinin Ben Ahıskayım şiiri dinleyenleri duygulandırdı. Bu duygu yüklü şiirin ardında, DATÜB Başkanı Ziyatdin Kassanov’un TRT TÜRK’te konuk olup Ahıska Türklerinin sürgününü, dününü bugününü anlattıkları video gösterildi.
Bu video sunumundan sonra AHİMED Başkanı Prof. Dr. Deniz Ekinci Ahıska Türkleri, ve Sürgün hakkında dikkat çekici bir konuşmasında ana hatlarıyla şunları dile getirdiler: Dünyanın bir çok ülkesinde yaşayan milletimizden kamuoyunun maalesef yeterince bilgi sahibi olmadığından yakındı.
Son zamanlarda yapılan çalışmalar, toplantılar Ahıska Türklerinin probleminin çözüleceğinin ışığı olduğuna inancının dile getirerek, Ahıska Türklerinin artık kendi Ergenekonlarından çıkma vakti geldiğini dile getirdi. Ahıska Türklerinin onurlu mücadelesini Ergenekon destanımızla benzeterek, nasılki eskiden Türkler Ergenekondan çıkmayı başardı ise bizlerde kendi Ergenekonumuzdan çıkarak vatanımıza ulaşacağız dedi.
Daha sonra sahneye Türk Dünyası Belediyeler Birliği Başkan Yardımcısı ve Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağrıcı Bey çıktı;
Türklerin tarih boyunca genel olarak göçebe yaşadıklarını bunun en son trajedik örneğini Ahıska Türklerinde gördüğünü söyledi. Ahıska sürgününde yaşamını yitirenleri rahmetle andığını dile getiren Çağrıcı; Ahıska Türklerinin Türk Dünyasının yetim çocukları olduğunu, Türkiye ye çok yakın olmasına rağmen o zamankı Türkiyenin içinde bulunduğu yönetim ve durumdan ötürü Türkiye olarak bu sürgüne engel olunulamadığını dile getirdi. Türk Dünyası Belediyeler Birliği olarak Ahıska Türklerinin yanında olduklarını dile getiren Çağrıcı, kendiside bir Ahıska Türkü olan Bağcıların Kurucu Belediye Başkanı Feyzullah Kıyıklı ile beraber Ahıska Türklerini bildiklerini ve her zaman yardım içerisinde olacaklarını bildirdi.
Daha sonra Konuşama yapan Ahıska Dernekleri Federasyonu Başkanı Habibullah Mürsel birlikteliğin beraber olmanın önemine vurgu yaptı. Ahıskalıların yaşadıkları yerlerde genellikle karşılaşılan problemleri dile getiren Mürsel bunların; bağzı yerlerde menfi milliyetçilikle Ahıska Türklerinin olumsuz etkilendiğini. Abd’de ise refah seviyesinden ötürü asmile olma durumunun olduğunu, bunların da çözümünün birlik ve beraberlik içerisinde birbirimize sahip çıkmaktan geçtiğini dile getirdi. Özellikle önceden gelip Türkiye ye yerleşen Ahıskalıların, sonradan gelenlere yardım içerisinde olmaları gerektiğini, yol gösterici olamaları gerektiğini dile getirdi.
Ahıskalıların Türkiye’ye bakışını değerlendiren Mürsel; Türkiye’ye gelişlerinde Ahıskalıların Türkiyeden vatandaşlık, sağlık, emeklilik gibi konularda problem yaşamadan Türkiye’ye yerleşim ve vatandaş olmak istediklerini , Türkiye’yi vatan olarak gördüklerini, bu nedenle bu karşılığı göremedikleri için: Ahıskalıları Türk Dünyasının Alıngan Çocuğu olarak benzetme yaptı. Geçmişe saplanıp kalmadan olumlu şeylere bakmanın önemine vurgu yapan Mürsel, en azından Türkiyede oturmanın önemi, duyulan ezanın dalgalanan Türk Bayrağının, okunan Kuranların önemini dile getirdi. Diğer sorunların zamanla giderileceğini söyledi.
Daha sonra kürsüye DATÜB Başkanı Ziyatdin Kassanov çıktı; Konuşmasına programı yapan AHİMED’e teşekkürlerini ileterek başladı.
Bu tür programların birlik beraberlik açısından önemine vurgu yaparak geleceğimizi birlik olarak inşa edeceğimizi söyledi. Ahıskalıların karakterli bir millet olduğunu, yaşadıkları coğrafyada çalışkan milletler olduğunu söylerken, çölleri gülistana çevirdiklerini , çalışmaktan hiç geri durmadıklarını, başarılı bir millet olduklarını, bu başarıları sayesinde yaşadıkları ülkelerde devlete yük olmadan varlıklarını sürdürdüklerini dile getirdi.
Ahıskalı gençlere tarihlerini iyi öğrenip geleceklerini inşa etmeleri nasihatinde bulundu. Problemlerimizi çözmek, birlikteliğimizi sağlamak için Datübü kurduklarını söyleyen Kassanov: DATÜB’ün geleceğini gençlere bırakacaklarını, Datübün gençlerin olduğunu söyledi. DATÜB olarak iki ana amaçlarının olduğunu bunların; Birincisinin Vatana dönüş, diğerinin de Ahıskalıların yaşadıkları yerlerde sorunsuz, güçlü ve huzurlu yaşamak olduğunu söyledi.
Vatana dönüş için çalıştıklarını söyleyen Kassanov Gürcistandan isteklerinin; Bir Gürcü vatandaşının sahip olduğu vatandaşlık olduğu ve vatana dönüşün her zaman mümkün olmasının gerektiğini Ahıskalıların vatanlarına istedikleri zaman dönmeleri gerektiğini söyledi.. Gürcü Makamlarıyla görüşme halinde olduklarını söyleyen Kasanov gecmişte görüştüğümüz Gürcü yetkililerine biz Gürcü Devletinin düşmanı olmadığımızı Gürcistanın vatandaşı olmak istediğimizi ve gerekirsede ordusuna katılarak vatanı koruyacaklarını söylediğini dile getirdi.
Ahıskalıların en iyi şekilde eğitim alarak en iyi yerlere gelmesini isteyen bunun önemini anlatan Kassanov, Kazakistan Ahıska Türkleri Derneği olarak Kazakistan’da bir çok okulda Türkçe eğitim alma olanağı sağladıklarını, Dernek olarak bir okul yaptırdıklarını ve bu okuldaki öğrencilerin yarısın Ahıskalı çocuklardan oluştuğunu söyledi. Bu nedenle Ahıskalı Dernek Başkanlarının halkına hizmet etmesi gerekitiğini bunu yapmayanların makamlarında durmaması gerektiğini, hizmet edenlerin var olması gerektiğini söyledi.
DATÜB olarak birlik beraberliği kurmak istediklerini, yarınlarımızın gençlere emanet edeceklerini söyleyen Kassanov AHİMED’in gençlere büyük hizmetler verdiğini söyleyerek kutladı. AHİMED’i maddi, manevi desdekleyeceğini söyleyerek, kendisinin de Ahimed üyesi olduğunu söyleyerek AHİMED’in DATÜB te gençler hakkında çalışması gerektiğini dile geirdi.
Konuşmasından sonra DATÜB Başkanı Ziyatdin KASSANOV’a plaket takdim edildi.
DATÜB başkanından sonra sahneye çıkan İstanbulda eğitim gören Ahıskalı öğrencilerden Minara Ahmedova; Bir başkadır benim memleketim türküsünü söyledi.
Programa ; Fatih Bel. Başkanı adına Danışmanın konuşması, Ahıskalı İş Adamı Mertur sahibi Bahadır Merdan , İzmir Akyad Başkanı Av. Muhammed Işık ve İstanbul Ahıskalı Öğrenciler temsilcisi Ramil Muhtasmovun konuşmalarıyla devam etti.
Program sonunda ise Ahıskalılara hizmetlerinden dolayı :
Dr. Ensar Osman, Fatma Ağalı, Binali Muzafferoğlu, Bahadır Merdan, Sıddık Kaçar, Muhammed Işık, Fatih Bel. Baş. Danışmanına ve Kadir Zengin’e plaket takdimi edildi
Program hatıra fotoğrafı çekimiyle sona erdi.
Haberi Hazırlayan: Harun BOZKURT
www.harunbozkurt.com
Yorumlar