DATÜB Vatana dönüş çalışmalarına tam gaz devam ediyor. Geçtiğimiz haftalarda Ahıska ve köylerinde yapılan önemli kamuoyu çalışmaları ardından vatana dönüş müracaatlarının yoğun olduğu Azerbaycan’a çıkartma yaptı. DATÜB Genel Başkan Vekili Prof. Dr. İlyas Doğan ile DATÜB Genel Başkan Yardımcısı ve Avrupa Temsilcisi Burhan Özkoşar, Genel Başkan Yardımcısı ve Genel Koordinatör Sadyr Eibov Azerbaycan’a gittiler. Bakü’den başlayan çalışmalarına Saatli - Sabirabad bölgesinde Adigön (Nesimikend) köyünde Azerbaycan Ahıska Türkleri Vatan Cemiyeti organizesinde ilk toplantını yaptı. Toplantıya bölge başkanı Rüstem Halilov başkanlık ederken Adigön köyü ve civarda köylerde yaşayan Ahıskalıların yanı sıra köy başkanları da katılarak çeşitli konularda görüşlerini açıkladılar.
Bizi vetene götürün gadazi alem!
DATÜB temsilcileri Azerbaycan Ahıska Türkleri Vatan Cemiyeti Başkanı İbrahim Mamadov Vatana Dönüş çerçevesinde başlatılan çalışmalar ışığında Gürcistan’ın bir yıldan beridir vermeye başladığı “Yurda Dönüş Statüleri” konusu ile alakalı olarak davet etti. Adigön’de kapalı salonda yapılan toplantıya katılanların genellikle yaşlılardan oluştuğu görüldü.
Toplantıya katılanlar arasında bulunan İsmail dede söz alarak “Bizi vetene götürün gadazi alem! Gürcistan, Azerbaycan, Türkiye, Avrupa kim bağiyerse bizim işimize bağsında bizi 70 senedür belladuğumuz, hesretini çektuğumuz vetenimize götürün. Na vağıt gedecauğ biz bu vetene?” diyerek aslında toplantının özetini de yapmış oldu.
Bizi vetenden sürerken kağıt mı istediler?
Toplantıyı Rüstem Halilov yönetirken, Azerbaycan Ahıska Türkleri vatan Cemiyeti faaliyetleri hakkında geniş bilgi verirken, DATÜB yetkililerinden Prof. Dr. İlyas Doğan, DATÜB’ün Türkiye’deki çalışmaları hakkında toplantıya katılanlara bilgi verdi. Özellikle Eğitim amaçlı Türkiye’ye Üniversite eğitimi için devlet bursu ve kendi imkanları ile yabancı öğrenci statüsünde gidecek olanlar için geniş bilgi sundu. Sadyr Eibov ise DATÜB faaliyetleri hakkında bilgi verirken Burhan Özkoşar ise özellikle Uluslararası alandan başlayarak “Yurda Dönüş Statüleri” hakkında bilgi sundu.
Toplantıya katılan Yazdan dede ise “Bugün Gürcistan bir kanun çıkarmış vetene dönmek için bizden kağıt kürek istiyor. Bizi sürerken kağıt mı istediler? Bizden sürgün belgesi istiyor. Öbür taraftan da arşivin yandığını sürgün belgelerin verilemeyeceğini söylüyor. Yani Gürcistan bizden ulaşamayacağımız evraklar istiyor. Nerede insan haklarını savunan devletler. Bize neden sahip çıkmıyorlar”
Eşine bakacağına dair yazı yaz
Gürcistan’ın kabul ettiği ve eksik belge diye geri gönderdiği dosyalar içerisinde mantık dışı çeşitli sorularla karşılaşılıyor. 82 yaşındaki ve 50 senedir evli olan Bekir Mamoyev’e eşine “Siz sürgün olunmadınız, sürgün olunan eşinizin rızası gerekmektedir” şeklinde eksik evrak yazısı alındı. Bekir Mamoyev ise “50 yıldan fazla birlikte olduğum eşimi burada bırakacak halim yok ya, herhalde ki eşimle birlikte vatana döneceğim” diyerek böylesine saçma sorulara isyan etti. Toplantıya katılanlar tarafından dile getirilen değişik sorunlara bir an önce bu tür çözüm bulunması için DATÜB’ün gerekli girişimlerde bulunması istendi.
İki bin 982 kişinin 30 binden fazla eksik evrakı var.
Gürcistan Devleti tarafından, 1 Mart 2011 tarihli ve 111 sayılı Gürcistan Hükümeti Kararının 1. Eki Eski Sovyetler Birliği Tarafından 20. Yüzyılın 40’lı yıllarında Gürcistan SSC’inden Zorla Sürgüne gönderilen şahısların geri dönüşü ile ilgili olarak kurumlar arası Hükümet Konseyi nezdinde incelenen dosyalar şu ana kadar 2 982 kişinin 30 binden fazla eksik evrakının olduğu bildirildi. Hükümet Konseyi Başkanı Tamar Martiaşvili imzası ile gönderilen mektuplarda eksik evrakları bulunan kişilere 4 aylık zaman tanıyarak eksik evraklarının tamamlanması isteniyor. Aksi takdirde başvurusunun kabul edilmeyeceği bildiriliyor. Her bir evrak için temin etme ve İngilizceye tercümesi akabinde noter tasdiki için 12 dolar gerekiyor. Tüm bu evrakların tamamlanarak içeri verilmesi için takriben 4 yüz bin dolar gerekiyor.
Aile parçalanmaları söz konusu
En son rakamlara göre eksik belge sayısı 2 bin 982 olurken statüsü verilenlerin sayısı bine yaklaştı. Diğer dosyaların ise halen incelemesinin devam ettiği bildirildi.
Statüsü verilen aileler içinde aile fertlerinden bazılarına statüleri gelirken bazılarının evrakları eksik gerekçesi ile statüsü verilmemiş. Dolayısıyla aile parçalanmaları söz konusu. Aile fertlerinden tamamına statüleri gelmedikçe vatana dönmeyeceklerini söyleyen Ahıska Türkleri DATÜB yetkililerini karşılarında bulmuşken; Bu gidişe bir dur denmelidir. diyerek “Geçmişte olduğu gibi madem Gürcistan bizimle oyun oynamaya devam edecek o zaman bir an önce otoriter devletler ve ilgili uluslar arası kuruluşlar devreye girmelidir. Bu sürecin bir an önce hızlandırılmasını istiyoruz” dediler.
Yorumlar