Kazakistan’ın Almatı şehrindeki 84 nolu okul Türkiye’nin Isparta ilinden on beş kişiyi misafir etti. Kardeş okul projesi okullar arasında barış, sevgi ve dostluk duygularının geliştirilmesi, teknolojik gelişmelerin paylaşılması, ülkelerin tarihi, kültürü ve eğitim sistemlerinin tanıtılması amacı kapsamında Almatı’da bulunan misafirlerimiz 84 nolu okulun müdürü Jenisgül İmangaliyevna Satayeva ve Isparta Halıkent Anadolu Lisesi Öğretmeni Ramazan ETYEMEZ başta olmak üzere Ahıska Türk Milli Merkezi’ni ve “Ahıska” gazetemizi de ziyaret ettiler.
Kardeş Okul Projesi
Kazakistan’ın Almatı şehrindeki 84 nolu okul Türkiye’nin Isparta ilinden on beş kişiyi misafir etti.. Kardeş okul projesi okullar arasında barış, sevgi ve dostluk duygularının geliştirilmesi, teknolojik gelişmelerin paylaşılması, ülkelerin tarihi, kültürü ve eğitim sistemlerinin tanıtılması amacı kapsamında Almatı’da bulunan misafirlerimiz 84 nolu okulun müdürü Jenisgül İmangaliyevna Satayeva ve Isparta Halıkent Anadolu Lisesi Öğretmeni Ramazan ETYEMEZ başta olmak üzere Ahıska Türk Milli Merkezi’ni ve “Ahıska” gazetemizi de ziyaret ettiler.
Kazakistan Cumhuriyeti çatısı altında yaşayan Ahıska Türkleri, derneğimizin iş faaliyetleri ve Ahıska gazetesi hakkında bilgi paylaştılar.
T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Yurt Dışı Eğitim Öğretim Genel Müdürlüğü 2008 Yılı genelgesine göre Türk Cumhuriyetlerindeki okullar ile uygulanan bir proje kapsamında okullar arasında ziyaretler yapılabilecektir.Bu proje çalışmalarındaki giderler, okulların kendi imkanları çerçevesinde olmaktadır.
Isparta ili bu projeye önem vermiş ve faydalı çalışmalar yapmıştır. 2008 – 2012 yılları arasında Kazakistan’da 2 , Moldova’dan 1 ve Bişkek’ten 1 okul Isparta’daki 4 okulla çalışma fırsatı yakalamış ve ziyaretler gerçekleştirmiştir.. (Isparta Mustafa Kaçıkoç Anadolu Lisesi,Isparta Halıkent Anadolu Lisesi, Isparta Atabey Atatürk İlköğretim Okulu – Moldova Gagauzya, Kongaz, Süleyman Demirel, Moldova Türk Lisesi, Almatı 139. Mektep,Almatı 84.Mektep,Bişkek Kırgız-Türk Lisesi). Almatı’dan Isparta’ya dört ziyaret yapılmıştır. Öğretmen ve öğrencilerden oluşan yaklaşık 50 kişi gitmiştir. Isparta’dan Moldova’ya 1 , Almatı’ya 2 defa misafirlikte bulunan okul yol masraflarını kendi imkanlarıyla karşılamıştır. Barınma ve yiyecek masraflarını ev sahibi okullar karşılamıştır. Öğrenciler, ev sahibi öğrencilerin evinde kalmıştır. Böylece aile kültürlerini daha iyi tanımışlardır. Okulların tanıtımı yapıldı. Bölgedeki resmi yerler (Vali , belediye başkanlığı, üniversiteler vb.) ziyaret edildi. Bölgedeki tarihi ve kültürel yerler gezildi. Aynı zamanda yakın yerlerdeki diğer önemli yerler tanıtıldı. Türkiye’de Isparta başta olmak üzere Konya, Mevlana, Akşehir Nasreddin Hoca,Kapodokya, İstanbul, Ankara, Antalya ve Denizli Pamukkale. Kazakistan’da ise başta Almatı olmak üzere Türkistan, Tülgen, Çarın Kanyonu, Kapçıgay’ı ziyaret ettiler. Bişkek’te Isık Göle gittiler. Gagauzya’da Kişinev’de geziler yaptılar.
Sonuç olarak, hatıra fotoğrafları çekildi ve Ahıska gazetesi tarafından hediyeler sunuldu. Kazakistan ziyaretine Belediye başkanı, doktorlar, hemşireler, üniversite öğretim üyeleri gibi kişiler de katıldı. Onlar da alanları ile ilgili değerlendirme yaptılar. Akademik çalışmalara katkı sağlandı. Türk Dili ve Edebiyatı Uzmanı, Isparta Halıkent Anadolu Lisesi Öğretmeni Ramazan ETYEMEZ, Süleyman Demirel Üniversitesi’nde Ahıska Türkleri’nin folkloru ile ilgili çalışma tezini yapıyor. Kardeş Okul Projesi, Avrupa ülkeleri ile yapılan devlet destekli projeden çok daha samimi , sevgi dolu, kalıcı dostluk duygularının geliştirilmesine katkı sağlıyor. Kurulan bu kardeşlik köprüsüne Türkiye Devletinin ve iş adamlarının maddi-manevi ilgi göstermeleri proje sahiplerine moral olmuştur. Eğitime yapılan bu yatırım ülkeler arasındaki kardeşlik bağının güçlenmesinde bir tohum görevi görmektedir. Bu tohum, tarihi kardeşliğimizi tekrar yeşertecektir.
Elena NABİ - Harun BOZKURT
Yorumlar