Ahıskalılar, Gürcü yönetimini "vatana dönüşü" zorlaştırmakla ve kimliklerini inkar etmekle suçluyor.
Nezir Aliyev - Stalin döneminde Gürcistan'daki topraklarından sürülen ve bir kısmı Kırgızistan'da yaşayan Ahıska Türkleri, Gürcistan hükümetini, ata topraklarına dönmeleri için çıkardığı "vatana dönüş yasası" konusunda "samimi olmamakla" suçluyor. Yasa hakkında bilgi vermek için gelen Bişkek'e gelen Gürcistan hükümeti heyeti, kendilerine "Mesket" denilmesini istemeyen Ahıska Türklerinin tepkisiyle karşılaştı.
Gürcistan hükümetinin dünyanın 9 ülkesinde yaşayan Ahıskalılar için çıkardığı "vatana dönüş" yasasının işleyişi hakkında bilgi vermek üzere, Kırgızistan-ın başkenti Bişkek-e resmi bir Gürcü heyeti geldi. Gürcü yetkililer, Kırgızistan Halklar Asamblesi bünyesinde faaliyet gösteren ve Ahıska Türklerinin sorunlarıyla ilgilenen Türk Sivil Toplum Derneği (TSTD) yöneticileriyle de görüştü.
Gürcü heyetinde yer alan Gürcistan Göçmenler Bakanlığı yetkilisi Irakli Kokaia görüşmede, "Gürcistan-a yerleşmek için Azerbaycan ile Kırgızistan-dan 5 binden fazla Mesketin başvurusunu aldıklarını, bunlardan sadece 680 kişiye göçmen statüsü verildiğini" bildirdi.
Kokaia, "Mesketlerden oluşan üç kişilik bir komisyon kurduk. Bunlar mülakat yapıyor ve araştırıyor. Böylece, bizim Bakanlığımıza yeterli bir kanıt sağlanmış oluyor. Göçmen statüsü, kimseye mali destek ve konut gibi avantajlar sağlamıyor. Bu statü sadece, iki yıl içinde başvuru sahibinin vatandaşlığa alınmasını sağlıyor" dedi. Kokaia, "Mesketlerin Gürcistan-da asimilasyonunu değil entegrasyonunu düşünüyoruz" dedi.
Gürcü yetkili Kokaia'nın, Ahıska Türkleri için "Mesket" ifadesini kullanması, toplantıya katılan bazı Ahıskalıların tepkisini çekti. Tepkilerin artması üzerine Gürcü yetkili salonu terk etti. Gürcü heyetinde yer alan ve kendisi de Ahıskalı olan bir diğer yetkilinin de "Mesket" ve "Mesketya" ifadelerini kullanmaya devam etmesi üzerine, toplantıya katılan Ahıskalılar da salonu terk etti.
Olaylı toplantıyı AA muhabirine değerlendiren TSTD yöneticilerinden Fikriya Bilalova, "1990-lı yıllarda bizlere Mesket demeye başladılar. Biz Mesket değiliz. Ahıskalı Türk'üyüz. Hiçbir zaman Gürcü olamayız" diye konuştu.
Bilalova, vatana dönüş yasası çerçevesinde istenen belgeleri eksiksiz topladığını ve Gürcü makamlarına iletmesine rağmen birtakım gerekçelerle başvurusunun geri çevrildiğini söyledi.
"Ahıskalıların dönüşünü istemiyorlar"
TSTD Başkanı Murafaddin Sakimov da, Gürcistan hükümetinin, Ahıskalı Türklerin geri dönüşünü engellemek için başvuru süreçlerini ve değerlendirmelerini zorlaştırıcı birçok engel çıkardığını savundu. Toplantıdaki Ahıska Türklerinin Gürcü heyetine tepki göstermesini doğal bir tepki olarak değerlendiren Sakimov, "Stalin döneminde Ahıskalıların, Kürtlerin ve Hemşinlilerin ata topraklarından sürgün edilmeleri için çıkartılan kararnamenin açtığı yaralar halen kapanmadı" dedi.
Gürcistan'daki vatana dönüş yasasında "Türk" ifadesine bilinçli olarak yer verilmediğini savunan Sakimov, "Bunun yerine 'sürgün olanlar' ifadesini kullanıyorlar. Gürcistan bizleri Mesketler olarak kabul etmek istiyor. Hiçbir resmi evrakta Türk kelimesi geçmiyor. Oysa Biz Türk'üz. Ata topraklarımızdan Türk olarak sürüldük ve şimdi oraya Türk olarak kabul edilmek bizim hakkımızdır" diye konuştu.
Sakimov, Sovyetler Birliği dönemindeki pasaportlarında ve Kırgızistan'ın bağımsızlığına kavuşmasının ardından verilen Kırgız pasaportlarında Ahıskalıların milliyetinin "Türk" olarak geçtiğini anımsatarak, "Türk dilini, kültürünü ve geleneğini koruduğu, Ahıska Türklerine destek verdiği için" Kırgızistan yönetimine teşekkür etti.
Sakimov ayrıca, Türkiye'de ve Orta Asya ülkelerinde yaşayan Ahıskalı Türklere verdikleri destek için Türkiye'deki devlet yöneticilerine minnettar olduklarını söyledi.
Yayıncı : Ogün Duru
Kaynak: AA
Haber: Haberciniz
Yorumlar