Bursa milletvekili sayın Kemal İKİNCİ’nin sayın T.C Başbakana yönettiği 7/81 esas numaralı soru önergesine dış işleri bakanlığından yanıt:
SORU: Türkiye ye gelen Ahıskalı ailelerin genel sayısı, T.C vatandaşı olanların sayısı
CEVAP: İçişleri bakanlığınca 1991/2011 yılları arasında vatandaşlığa alınan Ahıska Türklerinin toplam sayısı 19.527 ikamet teskeresi alanların sayısı 11.231 kişidir.
BİZİM YORUMUMUZ: Vatandaşlığa kabul edilenlerin sayısı en az 40.000 dir. İkamet teskeresiyle çalışan sigortalı sayısı yok derecede, verilen ikamet teskerelerine çalışamaz mühürü basılmaktadır. Bu insanlar nasıl barınacak ailelerine nasıl bakacak kimsenin umrunda değil halbuki beş altı sene öncesinde çalışma hakkı tanınıyordu vatandaş olana kadarda ordan buradan dilenmeden ailesine bakacak derecede para bulabiliyordular ve sigortaları yapılıyordu.
SORU: Oturma izini alanlar için Ahıskalı olduğuna dair belge Apostil ettirilmesi istenmektedir. Zor şartlarda Türkiye ye göç eden bu insanlar bu belge nasıl ve nerden alacaklar.
CEVAP: İçişleri bakanlığının 02.05.2008 tarihli ve 81601 yazısı ile Ahıska Türkelerinden getiremeyecek belgelerin istenmemesi bunun yerine soy tespitinin valiliklerdi mulakat yapılarak gerçekleştirilmesi hususunda valiliklere talimat verilmiştir. Bazı yabancıların Ahıska Türkleri olmadığı halde sahte belgelerle Ahıska Türkü olarak ikamet izini aldıkları tarafımızdan tespit edilmiştir. Vatandaşlık başvuru inceleme komisyonun çalışmaları neticesinde 2136 yabancının Ahıska Türkü olmadıkları halde sahte belgeler vererek ikamet izini aldıkları tespit edilmiştir. Ahıskalıların belge getirdikleri halinde sahteciliğin önlenmesini teminen belgenin ilgili makamlarca tastık olması şartı aranmaktadır.
BİZİM YORUMUMUZ: 1993 sonrası Türkiye ye göç eden Ahıskalılar TBMM nin 1992 tarihli “3835 sayılı” kanunun ikinci maddesine göre ana vatanları Türkiye 67 seneden sonra sürgünden yeni dönen ailelerdir. Bu insanlara 3835 sayılı kanunun uygulandığı taktirde Türkiye de bu gibi problemlerle karşı karşıya kalmayacaktır çünkü kanunun 6. maddeside çifte vatandaşlıktan bahsedilmektedir. Türkiye ye gelmek isteyen ailelerin vatandaşlık problemleri yurt dışında elçilikler tarafından çözülmüş olacaktır. 2136 yabancının Ahıska Türkeleri olmadıkları halde sahte belgeler verilerek ikamet teskereleri almalarında Türkiye deki tüm Ahıskalı sivil toplum kuruluşlarını suçlamak oldukça yanlıştır. 20 ye yakın Ahıskalı sivil toplum kuruluşu Türkiye de faaliyet yapmaktadır. İki üç dernek başkanının yaptığı yanlış ve sahtecilikten dolayı bunu tüm topluma yansıtarak insanlarımızdan alınamayacak belgeleri istenmektedir. 100 yıldır sürgün ve soykırıma uğramış gerçek Ahıskalı cezalandırıyorsunuz. Bunun en iyi yöntemi valiliklerde 3835 kanuna göre komisyon kurularak mulakat yapılması sonucu Ahıskalı olduğu tespit edilir ve bu belgeleri istenmeden ikamet teskeresi ve vatandaşlık hakkı kısa zamanda tanınabilir. Örnek; Almanya, İsrail, Yunanistan ve diğer Avrupa ülkeleri kendi soydaşlarına böyle uygulama yaparak vatandaşlığa kabul ediyorlar ve diğer haklarını temin ediyorlar hep soruyoruz ve bir türle cevap alamıyoruz Türkiye neden Ahıska Türklerine böyle bir uygulama yapmıyor.
SORU: Henüz vatandaşlık ve oturma izini almayan soydaşların sosyal güvencesi varmıdır? Varsa hangi kaynaktan ödenmektedir?
CEVAP: Türkiyede yaşamakla birlikte vatandaşlık ve oturma izni almamış Ahıskalı çocukların herhangi bir sağlık sosyal güvencesi bulunmamaktadır. Ancak ülkemizde bu sıtatüde bulunan vatandaşlarımızın kendilerine vatansız ve sığınmacı statüsü tanınması halinde 5510 sayılı kanunun 60.maddesinin 1.fıkrasının C bendinin 2 numaralı alt bendi kapsamında genel sağlık sigortası olabilmektedirler ve çocuklarında 18 yaşını dolduruncaya kadar sosyal güvenlik kurumu sağlık yardımlarının faydalandırılacaklardır.
BİZİM YORUMUMUZ: Türkiye ye göç etmiş henüz vatandaşlık almamış Ahıskalılara vatansız ve sıgınmacı tanınmış, 5510 sayılı kanunun 6. maddesine göre genel sağlık sigortasından yararlanmaları için kişi başı ayda 217 tl yatırılması gerekiyor. Çalışmayan hiçbir geliri olmayan bir baba veya anne bu parayı verebilecek mi , veremeyenler ne olacak burada bir soydaş değil ,bir yabancı muamelesi yapıldığını görmekteyiz.
1993 yılından sonra T.B.M.M 3835 kanuna göre Türkeye ye göç etmiş ailelerin oturma, çalışma izinleri, diploma denklikleri, emeklilik hakları ve vatandaşlığa alınma gibi konularda sorunlar yaşayan Ahıska Türklerinin sorunlarının çözümünü temin eden 1992 yılında T.B.M.M de çıkan Ahıska Türklerinin Türkiyeye kabulü ve iskanına dahil 3835 sayılı kanunun yürülüğe girmesiyle yukardaki sorunların tümüyle çözüleceğinin inancını taşıyoruz.
İbrahim AGARA
İzmir Ahıskalı Türkleri Derneği Başkanı
Yorumlar