Bursa’da yaşayan Ahıskalılar, geçtiğimiz günlerde Kazakistan’da yapılan ve kısa adı DATÜB olan Dünya Ahıska Türkleri Birliği konferansı hakkında bilgilendirildi. Bursa’da faaliyetlerini sürdüren Sürgüne UğramışAhıska Türkleri’nin Haklarını Koruma Merkezi Başkanı ve DATÜB’ün Bursa Temsilcisi Paşa Alihan’ın girişimleriyle yapılan toplantıya çok sayıda Ahıskalı katıldı. Konferansta alınan kararları merak eden ve vatana dönüşyolundaki mücadele konusunda son gelişmeleri pür dikkat dinleyen Bursa’daki Ahıskalılar, Paşa Alihan’dan DATÜB’ün çalışmaları hakkında genişbilgilere sahip oldular.
DATÜB temsilcisi Paşa Alihan Kazakistan’ın Alma-Ata kentinde yapılan konferans hakkında toplantıya katılanları bilgilendirirken, konferansı şu şekilde özetledi;
Daha sonra Paşa Alihan toplantıya katılanlara aktarılan bilgilerden sonra Sürgüne UğramışAhıska Türkleri’nin Haklarını Koruma Merkezi olarak DATÜB konusundaki çalışmalarına hız verilmesi kararı aldıklarını söyleyerek şunları söyledi;
“Biz Bursa’da yaşayan Ahıska Türkleri olarak bu mücadeleye ve vatan yolundaki onurlu mücadelemize devam edebilmemiz için DATÜB etrafında birleşmemiz kaçınılmazdır. Bu amaçla başlattığımız çalışmalarımız doğrultusunda ilk olarak Avrupa Konseyi nezdinde sesimizi duyurabilmek için Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanı Sayın Mevlüt Çavuşoğlu’na bireysel olarak dilekçe yazma kampanyası başlattık. Bunun yanı sıra 22 Ağustos tarihinde Türkiye’deki Ahıskalı Öğrencileri ve genç Ahıskalılarla bir toplantı yaparak DATÜB’ün çalışmalarını onlara da anlatarak bir çatı altında toplanmalarını sağlamayı amaçlamaktayız. Ahıskalıların yaşadıkları bölgelerde toplantılarımızı sıklaştırarak DATÜB’ü daha teferruatlı anlatmayı planlamaktayız” dedi.
Toplantıya konuşmacı olarak çağrılan ve Ahıska’dan gelerek ayağının tozuyla toplantıya katılan ve DATÜB’ün Avrupa Konseyi temsilcisi olarak görevlendirilen Burhan Özkoşar da öncelikle Ahıska’daki izlenimlerini aktardı.
Son gelişmelerde Ahıska’ya serbest göç kapsamında kendi imkânlarıyla gelerek yerleşen ve birkaç yıldır da Ahıska’da yaşayanların üzerindeki Gürcü istihbaratının baskısından bahsederek konuyu rapor halinde Avrupa Konseyi’ne taşıyarak Avrupalı Parlamenterlerin dikkatine sunacağı bilgisini verdi.
Daha sonra Avrupa Konseyi’nin neden Ahıskalılar için önemli olduğunu anlatarak 1999 yılında atılan imzalarla Gürcistan’ın kendisini İnsan Hakları ve azınlıkların haklarının geri iadesi konusunda ipotek altına aldığını belirterek şimdi sorumluluğunu yerine getirmesi için Avrupa Konseyi nezdinde gerekli çalışmaların yapılarak Gürcistan üzerinde baskı oluşturulması gerektiğini söyledi.
Yorumlar