Kentte dün sabah silahlı bir grubun 1.500 kadar Ahıska Türkü'nü rehin aldığı; ancak daha sonra, "Türklere dokunmayacağız" diyerek bu kişileri serbest bıraktıkları kaydedildi.
4 gün önce Kırgızlar ile Özbekler arasında patlak veren etnik çatışmanın boyutu giderek artarken, Türkiye belirsizliğin son bulması için harekete geçti. Türk vatandaşlarının tahliyesi için dün Bişkek'e uçak yollayan Ankara, ülkede istikrara katkıda bulunmak üzere çalışma yapacak olan bir heyeti de Kırgızistan'a gönderiyor. Bugün yola çıkacak heyette güvenlik, istihbarat, diplomatik ve ekonomi alanlarındaki çeşitli kurumlardan temsilciler yer alacak.
Kırgızistan'da, 4 gün önce Kırgızlar ile Özbekler arasında patlak veren etnik çatışmanın boyutu giderek artıyor. Ülkenin güneyindeki Oşve Celalabad kentlerindeki çatışmalar sebebiyle 100 bine yakın Özbek sınırı geçerek Özbekistan'a sığınırken, kardeşkavgasında ölü sayısı 124'e, yaralı sayısı da bin 600'e ulaştı. Hastanelerde acil kan ve tıbbi malzeme ihtiyacı olduğu belirtilirken, marketlerin kapalı olması nedeni ile bölgede gıda sorunu yaşanıyor. Özbekistan'ın Andican vilayetinin Kırgızistan sınırında bulunan Hocabad, Calakuduk, Korgantepe, Bulakbaşı, Hanabad, Pahtabad ve Marhamat ilçelerinde oluşturulan 50'den fazla kampta Özbeklere battaniye ve sıcak yemek verilmeye çalışılıyor. Ancak Özbek hükümeti, başka mülteci kabul edecek durumda olmadığını açıklayarak sınırı kapattı. Şiddet olaylarından kaçan binlerce mülteci için uluslararası yardım çağrısı yaptı. Yaklaşık 15 bin kişinin sınırda beklediği ifade ediliyor.
Tam bir kaosun yaşandığı güney Kırgızistan'da geçici hükümet kontrolü kaybetmişdurumda. Görgü tanıkları, Oşkenti sokaklarında cesetler bulunduğunu, can güvenliği olmadığı için kimsenin dışarıya çıkamadığını ve cesetlerin toplanamadığını belirtiyor. Şehirde araç ve evler yanmaya devam ediyor. Kentte dün sabah silahlı bir grubun 1.500 kadar Ahıska Türkü'nü rehin aldığı; ancak daha sonra, "Türklere dokunmayacağız" diyerek bu kişileri serbest bıraktıkları kaydedildi. Oş'ta görev yapan basın mensupları ile bazı yabancı misyon ve kurum temsilcilerinin de bölgeden tahliye edilerek başkent Bişkek'e geçtiği gelen bilgiler arasında. Kırgızistan'daki Özbeklerin lideri Cellahiddin Celiladdinov, şimdiye dek 200'den fazla Özbek'i defnettiklerini söyledi. Bölgede polis elbisesi giymişmaskeli grupların halkı kışkırttığı öne sürülüyor.
Geçici Hükümet Başkanı Roza Otunbayeva'nın Rusya'dan barışgücü talebine Moskova olumsuz cevap verirken, Avrupa'dan insani yardım ihtiyaçlarının belirlenmesi için sadece bir heyet gönderilmesine karar verilmesi, uluslararası toplumun olaya müdahalede çok yetersiz kaldığı eleştirilerine neden oluyor. BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon da özel temsilcisini bölgeye gönderme kararı aldı. Avrasya'da Rusya'nın öncülüğünde faaliyet gösteren Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) dün Moskova'da bir toplantı yaptı. Toplantı sonrası yapılan açıklamada, Kırgızistan'a helikopter, araç ve diğer malzemeler gönderebileceği bildirildi. Ancak bu ülkeye, örgüte bağlı barışgüçlerinin gönderilmesine ilişkin taleplere ise olumlu cevap verilmedi. 5,5 milyonluk Kırgızistan'ın yaklaşık yüzde 14'ünü Özbek etnik topluluk oluşturuyor. Fergana bölgesinde yer alan Oşve Celalabad kentlerinde ise Özbek ve Kırgız nüfuslar eşit durumda. 1990'da bölgede gerçekleşen etnik çatışmalarda binden fazla kişi ölmüştü. Faruk Akkan, Atıf Ala Moskova Andican Cihan
Türkler tahliye ediliyor
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, çatışmaların yaşandığı Celalabad ve Oşkentlerinde bulunan Türk vatandaşlarının tahliye edilmesi için dün Kırgızistan'a uçak gönderildiğini açıkladı. Davutoğlu, Türk Büyükelçiliği'nin tahliyesinin ise kesinlikle gündemde olmadığını ifade etti. Bişkek Büyükelçisi Nejat Akçal da yaklaşık 400 Türk vatandaşının bu sabaha karşı tahliyesinin gerçekleşeceğini bildirdi. Cumartesi günü değişik kurumların katılımıyla bir toplantı yapıldığını ve bir eylem planı ortaya çıkarıldığını aktaran Bakan Davutoğlu, Kırgızistan'a gidecek heyetin hem bu ülkenin istikrarı için atılacak adımları Kırgız yetkilileriyle görüşeceğini hem de Türkiye'nin yapabileceği katkıları gözden geçireceğini anlattı. Kırgızların, Özbeklerin, Ahıskaların kardeşçe birlikte yaşayabilmesi için Türkiye'nin her adımı atmaya hazır olduğunu vurguladı. Ankara, bu kapsamda Kırgız hükümetinin acil insanî yardım talebini karşılamak üzere ilaç, tıbbi malzeme ve gıdadan oluşan yaklaşık 15 tonluk yardım malzemesini Oşkentine ulaştırmak üzere bugün bir uçak daha gönderecek.
Kaynak : Zaman
Yorumlar