Gürcistan’daki toplam nüfusun yüzde 8’ini oluşturan Ermenilerin çoğunluğu Cavaheti bölgesinde ikamet etmektedir.
Bölgenin asıl ahalisi olan Ahıska Türkleri’nin 1944 yılında başka bölgelere göç ettirilmesinden dolayı bölge nüfusundaki değişiklikler bugünkü durumu ortaya koymuştur. Ahıska Türkleri’nin geri dönüşü ile ilgili bürokratik işlemler bugün dondurulmuşvaziyet olarak özelliğini korumaktadır. Bölgedeki Ermeni nüfusun Gürcistan’a olan olumsuz etkileri son dönemlerde daha da artmıştır.
Kafkasya’da yaşanan sorunlarda en büyük paya sahip olan Ermenistan’ın içinde bulunduğu durum diğer ülkelere göre farklıdır. Bağımsızlık sonrası üzerinde “tarihî hakkı” olduğunu iddia ettiği Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ ve yine Azerbaycan’ın yedi rayonunu işgal etmesi, ilk aşamada komşusu ile doğacak olan ilişkilerini bitirmiştir.
Bunun sonucunda hem Azerbaycan hem de Türkiye tarafından ticarî ambargoya tabi tutulan Ermenistan’ın yine Türkiye’ye yönelik iddialarından dolayı diplomatik ilişkilerde yalnız kaldığını görüyoruz. Coğrafi konumundan dolayı komşu devletlere hayatî bağımlılığı bulunan Ermenistan’ın dünyaya açılma kapısı Gürcistan ve İran olmuştur. Ancak bu iki devletin de büyük devletlerle olan ilişkilerinde yaşadığı pürüzler Ermenistan için eksi yönde etki oluşturmaktadır.
Gerek bu çıkışnoktası devletlerin Rusya ve ABD tarafından izolasyona tabi tutulması, gerekse Batı ile Orta Asya arasında gerçekleştirilen ticaret ve enerji projelerinin Ermenistan’ın göz önünde bulundurulmadan gerçekleştirilmesi ülkenin iktisadi yönden zayıflığını artırmaktadır.
Bölgedeki siyasi ve ekonomik sorunlarını dışarıda ülke lehine faaliyet gösteren diasporanın çalışmalarıyla aşacağını düşünen Ermenistan, durumun sandığı kadar kolay olmadığının farkına varmışve arasının açık olduğu Türkiye’yle yakınlaşma çabaları içerisine girmiştir. Ancak sözde soykırım tasarısında da gördüğümüz üzere, Ermenistan sahip olacağı hiçbir fırsatı kaçırmamaya çalışmakta ve reel politika dışındaki seçenekleri kullanmaya devam etmektedir.
Buna ek olarak bölgedeki varlığını daha da sağlamlaştırmak için komşularıyla zıtlaşmaktan geri kalmamaktadır. Örneğin Gürcistan’da yer alan Cavaheti bölgesi Ermeniler için vazgeçilmez bir öneme sahiptir.
Gürcistan üzerinde iddia edilen hak : Cavaheti
Gürcistan’daki toplam nüfusun yüzde 8’ini oluşturan Ermenilerin çoğunluğu Cavaheti bölgesinde ikamet etmektedir. Bölgenin asıl ahalisi olan Ahıska Türkleri’nin 1944 yılında başka bölgelere göç ettirilmesinden dolayı bölge nüfusundaki değişiklikler bugünkü durumu ortaya koymuştur. Ahıska Türkleri’nin geri dönüşü ile ilgili bürokratik işlemler bugün dondurulmuşvaziyet olarak özelliğini korumaktadır. Bölgedeki Ermeni nüfusun Gürcistan’a olan olumsuz etkileri son dönemlerde daha da artmıştır.
Son zamanlara dek Ahılkelek’te bulunan Rus askeri üssü Ermeniler için büyük önem arz etmiştir. Burada istihdam edilen Ermeniler’in bölge güvenliğini tehdit edeceğini düşünen Gürcistan bölgede bir Rus etkisinin olmasından da son derece rahatsızdı. Bölgedeki ekonomik yetersizliklerin kendilerini Rusya ve Türkiye’ye muhtaç ettiği Ermeniler Gürcistan dahilinde etkin olma çabalarını sürdürmektedirler.
Geçtiğimiz yıllarda “Birleşik Cavah” hareketinin Gürcistan meclisine gönderdiği mektupta; Rus üssünün kapatılmaması, Gürcistan’ın sözde Ermeni soykırımını tanıması ve Ermeni okullarında Ermeni tarihinin okutulması yönündeki yasağın kaldırılması konularına değinilmiştir. Sosyal hayatta oldukça etkin olan Ermeniler’in hemen hemen her alanda Gürcistan aleyhine faaliyet göstermesi gözden kaçmayan bir durumdur.
Diplomatik Gözlem’de sıralanan kuruluşlara göre: Ermenice gazeteler, Ermeni kiliseleri, Kiliseler Şurası, Gürcistan Ermeniler Birliği, Acaristan Ermenileri Birliği, Gürcistan Ermeni Teşkilatları Birliği, Gürcistan Ermeni Kiliseleri Birliği, Tiflis Ermeni İcması, Gürcistan Ermeni Kadınları Şurası, Paros Ermeni Kadınları Teşkilatı, Gürcistan Ermeni Gençleri Teşkilatı, Gürcistan Ermenileri Hıristiyan Demokrat Hareketi, Sarl Anzavur Teşkilatı, Sayat Nova Ermeni Medeniyet Merkezi, Cavakh Ermeni Milli Sosyal Siyasi Hareketi, Vırk Ermeni Milli Partisi, Ovanes Tumanyan Fonu, Gürcistan Ermeni Ressamlar Birliği, Vurnatun Gürcistan-Ermeni Yazarlar Birliği, Gürcistan Ermeni Kabiliyetleri Teşkilatı, Gürcistan Ermeni Devlet Dram Tiyatrosu bunlardan en etkin olanlarıdır. (Teşkilat listesi : www.diplomatikgozlem.com )
Ülkemizde vicdanı temizleme gösterileri yapan belirli kesimlerin Ermenistan’ın bölge dahilindeki faaliyetlerini incelemelerini de tavsiye ediyoruz. Tasarının ardından; aslında karanlık bir geçmişimizin olduğu, borcumuzu derhal ödememiz gerektiği ve mazlum Ermeniler’e, Rumlar’a, Süryaniler’e akıl almaz işkencelerde bulunduğumuz çığırtkanlığını yapan kalem sahiplerinin özlerine dönüp olayları menfaat cephesinden yorumlamamaları halinde dışarıya karşı verdiğimiz mücadelede daha güçlü olacağız.
Ayrıca katil olarak nitelendirilen Teşkilat-ı Mahsusa ve Kuvay-ı Milliye gibi önemli değerlerimiz bu kirli ağızlardan düşmüşolacaktır.
Kaynak : Mehmet Fatih ÖZTARSU
Yorumlar